Tussenschoolse opvang

Eén op de drie kinderen in Nederland luncht regelmatig op school. Uw kind ook?

Het is belangrijk dat u als ouder uw kind met een gerust gevoel op school achterlaat voor de middagpauze. Het is een moment voor versterking en ontspanning van lichaam en geest. Na een goede lunchpauze weer fris aan het middagprogramma beginnen. Dat is gunstig voor de schoolprestaties. Voor kinderen is het belangrijk dat ze het tijdens de lunchpauze naar hun zin hebben, dat er een gezellige en ontspannen sfeer is en ruimte om te spelen.

Overblijven is fijn als een kind:

  • Rustig kan lunchen met vrienden
  • Kan kletsen en chillen
  • Activiteiten binnen en buiten kan doen
  • Vrij kan spelen

Overblijven is niet leuk als:

  • Er snel gegeten moet worden
  • Er niets mag
  • Er gepest wordt
  • Er niet ingegrepen wordt als er ruzie is

Tussenschoolse opvang (TSO)

Het overblijven is voor de kinderen een vrijetijdsmoment. Stichting de Tussentijd biedt kinderen de mogelijkheid in alle rust en gezelligheid een broodje te eten.

Op de tussenschoolse opvang willen we een bijdrage leveren aan gezonde gewoontevorming. Het eten van gezonde voeding wordt gestimuleerd. Liefst zo min mogelijk snoep en koolzuurhoudende dranken. Buiten spelen en bewegingsspelletjes worden gestimuleerd. Het gebruik van tv en computer proberen we tot een minimum te beperken.

Voor de kinderen is er na het eten en drinken gelegenheid om te ontspannen, naar muziek te luisteren, lekker te kletsen, te lachen, op school te hangen, met vriendjes of alleen te zijn. Als het weer het toelaat ook lekker even naar buiten. Bij slecht weer is er een uitgebreid aanbod van speelgoed aanwezig. Kinderen kunnen puzzelen, een spelletje doen, knutselen of gewoon even lekker alleen spelen.

Op de tussenschoolse opvang worden de groepen voor zover mogelijk op leeftijd ingedeeld. Dit is voor een deel afhankelijk van de groepsgrootte. Bij kleine groepen (tot ongeveer 40 kinderen) blijven de kinderen gezamenlijk over in één groep. Bij grotere overblijfgroepen is er een onder- en bovenbouwgroep. Zeer grote overblijfgroepen zijn in meerdere kleine groepen verdeeld over klaslokalen. De kinderen eten in een door school aangewezen ruimte. Dit kan een leslokaal of middenruimte zijn. Op sommige scholen eten de kinderen in de ruimte van de Buitenschoolse opvang (BSO).

Om 13.00 uur dragen de overblijfkrachten de kinderen weer over aan de leerkrachten van de school om uitgerust aan het middagprogramma te beginnen.